Historiek KBK Temse

In 1977 werd in de jongensschool Hollebeek op initiatief van toenmalig sportfunctionaris van Temse August Van der Biest gestart met een initiatie krachtbal. De eerste lessen werden gegeven door Pol Brusselmans van het “grote” Buggenhout. Aanvankelijk was de initiatie bijzonder succesvol. Naarmate de lessenreeks vorderde en de winter kouder werd daalde de belangstelling. Slechts vijf spelertjes hielden vol. Joris De Maeyer en Gert Nobels zijn nu nog steeds actief. Korneel De Maeyer (tweelingsbroer van), Peter Casteleyn en Eric Audenaert waren de andere volhouders. De legendarische rode Peugeot van een van de toenmalig trainers Frank Vanderherten diende toen als vervoersmiddel, kleedkamer, schuilhokje… Even later werd aan Alois Nobels gevraagd om het voorzitterschap op zich te nemen. Op 03-09-1978 werd met de steun van sponsor Vicky Shoes Krachtbalklub Temse geboren. Tegelijkertijd werd de eerste seniorenploeg gevormd. Het team bestond uit Jo Rombout, Gino De Parade, Luc Nobels, Theo Van der Biest en Frank Vanderherten. Zij bleven er, niettegenstaande zij het eerste seizoen alleen maar nederlagen kenden, in geloven. Meer zelfs, zij vormden grotendeels het eerste klubbestuur. Hun inzet loonde want vijf seizoenen later werden de seniors zelfs kampioen in hun afdeling.

De jeugd deed het nog beter. De miniemenploeg, met onder andere Bert Meersman, was de eerste ploeg van KBK Temse die de nationale kampioenstitel in de wacht sleepte. We schrijven seizoen 1980/1981.

Ondertussen steeg het aantal leden gestaag. De kaap van de honderd leden kwam in zicht en Temse behoorde tot de vijf grootste krachtbalklubs van het land. In 1987 onstond het dameskrachtbalteam van Temse. Speelsters als Ann Meersman, Trees Van der Biest, Diane Meersman, Carine en Lieve De Block waren enkele van de pioniers. Deze laatste twee maken deel uit van het grootste krachtbalgezin ooit uit Temse. Naast de twee zussen verdedigden ook hun broers Jo, Peter, Bert, Wim en Erwin de kleuren van KBK Temse. Het vertrouwde terrein achter de Kristus Koningkerk werd verlaten. Na omwegen langs het voetbalterrein op de Oostberg en het grasveld waar nu Rijkswacht en Belastingen gehuisvest zijn, vond de klub een onderkomen op de Openluchtsportvelden. Aanvankelijk nog in een bescheiden houten gebouwtje, sinds 1988 in het mooie hoevecomplex.

Tot slot nog enkele belangrijke data in de geschiedenis van Krachtbalklub Temse :
1977 : eerste initiatie krachtbal
1978 : oprichting van Krachtbalklub Temse (03-09-1978)
1981 : eerste nationale kampioenstitel (miniemen)
1984 : senioren kampioen derde afdeling – promotie naar tweede
1987 : oprichting van de damesploeg
1987 : senioren halen de finale Beker van Belgie – verlies tegen Snellegem
1988 : ingebruikname hoevecomplex
1990 : eerste Scheldetornooi (26-08-1990)
1993 : organisatie van eindronde en finales beker van Belgie
1994 : promotie naar hoogste afdeling
1996 : winnaar Beker van Belgie hogere afdelingen – winst tegen Maldegem
1998 : viering 20 jarig bestaan, organisatie eindronde en bekerfinales
2000 : scholieren winnen de algemene competitie en de Beker van België
2003 : viering 25 jarig bestaan, organisatie eindronde en bekerfinales
2017: organisatie eindronde en bekerfinales